Zašto hladno ceđeni sok?

Coldpressed juice

Sokovi dobijeni metodom hladnog ceđenja se prilikom ceđenja ne zagrevaju. Voće i povrće tako isceđeno ne gubi svoje vitamine i minerale i sok , sadrže sve vitamine i minerale kao sveže voće i povrće.
Ključna razlika između hladno ceđenog soka i svežeg voća i povrća jeste u vlaknima. Sok u sebi ne sadrži vlakna jer se ona u vidu pulpe odvajaju. Zato, takav sok u roku par trenutaka odlazi direktno u krvotok jer nema nikakvog varenja.
To za nas predstavlja idealan način da unesemo veliku količinu vitamina i minerala direktno u organizam.  Posebno putem onog povrća koje retko ili gotovo nikada ne jedemo sveže - spanać, cvekla, celer, šargarepa... Je l' da?
Zbog brzog odlaska u krvotok, sokovi se piju sporije ( idealno na slamčicu) kako sokovi sačinjeni od voća sa većim glikemijskim indeksom ne bi naglo podigli šećer u krvi .
Ovako pripremljen sok predstavlja čistu energiju za organizam. Može se koristiti kao zamena za niže kaloričan obrok ili užinu bilo kada u toku dana. Idealno je u prepodnevnim časovima kako bismo odmah podigli energiju za dan pred nama.

Da li ste znali da u jednom soku od 0.5l ima u proseku 800-1000 gr voća i povrća? Wau!